Το new sexy ξαναγίνεται ο … Ζορμπάς!

«ΖΟΡΜΠΑΣ»-605x403Τι έχουν πάθει όλοι  με την Ελλάδα; Καταφθάνουν από κάθε γωνιά του πλανήτη κατά εκατομμύρια. Με αεροπλάνα και βαπόρια (κρουαζιέρας). Και την ίδια στιγμή η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου απολαμβάνει στα γήπεδα της Βραζιλίας μια δημοφιλία αναντίστοιχη των πραγματικών ποδοσφαιρικών δυνατοτήτων της. Κι αυτό το «κλίμα» δίνει «αέρα» στα πανιά του «πειρατικού» της Εθνικής! Κι έτσι οι Έλληνες «πειρατές» γίνονται θέμα σε όλα τα παγκόσμια δίκτυα κι ανατροφοδοτούν το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Πως εξηγείται αυτό; Πως εξηγείται αυτό το ψυχολογικό ντελίριο στο οποίο βρίσκεται ο πλανήτης με την Ελλάδα; Πως εξηγείται το γεγονός ότι σήμερα 27 Ιουνίου 2014 δεν υπάρχει ούτε ένα διαθέσιμο δωμάτιο σε ξενοδοχείο της Αθήνας; Την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν πριν δέκα χρόνια, το 2004, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Για να επιτευχθεί όμως τότε, δαπανήθηκε άγνωστος αριθμός εκατομμυρίων ευρώ που καταβύθισε τη χώρα. Σήμερα επαναλαμβάνεται σαν θαύμα, τη στιγμή που δεν στάζει ούτε «σάλιο».

Είναι γιατί στη χώρα του Παρθενώνα, χόρεψε ο «Ζορμπάς»; Είναι γιατί η γεωγραφία έχει μυστικά που ακόμη δεν γνωρίζουμε; Είναι γιατί σε κάποιους αρέσει να «παχαίνουν» πρώτα τις γαλοπούλες πριν τις καταβροχθίσουν στο πιάτο των «Ευχαριστιών»; Είναι γιατί οι Έλληνες κατάγονται από τον Σείριο και για αυτό «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει»;

Πιστεύω πως η «παραδοξότητα» του φαινομένου δεν έχει να κάνει με τις «αντικειμενικές συνθήκες». Έχει να κάνει με την έμπνευση, τη φαντασία και την πίστη. Την ώρα που μας έδειχναν σαν «αποδιοπομπαίο τράγο» για να φορτώσουν πάνω μας όλες τις αμαρτίες του κόσμου, εμείς «βγάλαμε και γλώσσα» με τον Αλέξη. Κι αυτό φαίνεται πως αρέσει στον κόσμο!

Το new sexy ξαναγίνεται ο «Ζορμπάς». Ο αντίπαλος της πλήξης είναι η έκπληξη. Και σ’ αυτό είμαστε καλοί. Από παλιά.

Να λοιπόν που την Κυριακή, σαλπάρουμε πάλι με το «πειρατικό». Όμως λίγο πριν τη σέντρα – ούτε προγραμματισμένο να ήταν – το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Παναθηναϊκό Στάδιο και για μία και μοναδική παράσταση, το κλασικό έργο – ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, διάσημο στα πέρατα της γης, τον Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη. Έργο βασισμένο στον Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη. Ό,τι σημαίνει «ελληνικότητα» μέσα σε μια παράσταση.

Εκεί πρέπει να είμαστε όλοι. Μέσα – έξω… δεν έχει σημασία. Να κυκλώσουμε το Στάδιο και με τον ρυθμό του Μίκη και με τα λόγια του Καζαντζάκη «ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά», να «φυσήξουμε» μέσα από την ψυχή μας, δυνατά και καθαρά, στα πανιά του «πειρατικού». Και να μείνουμε εκεί για να το πανηγυρίσουμε!!!

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.