Όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης

foto_arena_29 8Η πολύπλευρη  κρίση που διανύουμε έχει φέρει πολλούς από εμάς μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις κι επιλογές που δεν συνάδουν με τις προσωπικές ή επαγγελματικές αξίες μας.   Κι αυτό έχει συνέπειες. Διότι  χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της παρατεταμένης αυτής ψυχολογικής πίεσης είναι τα συναισθήματα απάθειας, απαισιοδοξίας, φόβου και ενοχής.

Δραματικά επηρεάζεται και η συμπεριφορά, καθώς ο φόβος ενεργοποιεί αυτόματες αντιδράσεις άμυνας και αυτοπροστασίας που δύσκολα μπορεί κανείς να ελέγξει. Συχνά παρατηρούμε αποφυγή και δυσκολία λήψης αποφάσεων, μειωμένη προσαρμοστικότητα στις αλλαγές, αδυναμία προσήλωσης σε στόχους και έλλειψη δέσμευσης.

Η ποιότητα όλων των σχέσεων επηρεάζεται επίσης αρνητικά, με χαρακτηριστικά σημάδια την έλλειψη εμπιστοσύνης, την επιθετικότητα, την απουσία ενδιαφέροντος για τους άλλους και τα παιχνίδια εξουσίας.

Οι επιπτώσεις αυτές τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο. Αρνητικά συναισθήματα, αρνητικές συμπεριφορές, αρνητικά αποτελέσματα.  Τίποτα καλό δεν μπορεί να βγει μέσα από αυτό το σπιράλ της αρνητικότητας και όσοι νομίζουν το αντίθετο απλά κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους και τους άλλους.

Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να σπάσει ο φαύλος κύκλος είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Αν δεν βρούμε τον τρόπο να αρχίσουμε να εμπιστευόμαστε ξανά ο ένας τον άλλο, είναι προφανές πως δεν θα μπορέσουμε να πάμε μακριά.

Μόνο εάν η εμπιστοσύνη πάψει να θεωρείται ένδειξη αδυναμίας – όπως συμβαίνει σήμερα – μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση της θετικότητας που έχουμε ανάγκη για το παρόν, όπως και  στην ανάκτηση της αισιοδοξίας για το μέλλον.

Το να αρνηθούμε την αρνητικότητα είναι το  πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση του χτισίματος  αυτής της  νέας εμπιστοσύνης. Μπορούμε;  Η απάντηση που δίνει ο καθένας μας στο ερώτημα αυτό, δείχνει και την εμπιστοσύνη που έχει πρωτίστως στον ίδιο τον εαυτό του. Όποιος ανασηκώνει αδιάφορα τους ώμους, τους προετοιμάζει για να σηκώσουν  βάρη που ούτε καν υποψιάζεται.  Διότι αν δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, προφανώς δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν κι αυτή είναι μια αληθινή κόλαση.  Και παρά τα περί του αντιθέτου διαφημιζόμενα,  στην κόλαση, κανένας δεν περνάει ωραία….

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.