Όλα είναι storytelling… Δώσε νόημα, να πάρεις προσοχή!

open up

Προχθές  βράδυ,  μοιράστηκα σκέψεις και εμπειρίες από το χώρο της επικοινωνίας και τον κόσμο της γραφής με όσους/ες παρακολούθησαν το 1ο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής των Εκδόσεων Anima .  Μίλησα για την αξία του storytelling στα digital και social media καθώς αυτό που σπανίζει στις μέρες μας δεν είναι πια η πληροφορία,  αλλά ο προσανατολισμός. Ο πλούτος των πληροφοριών και η πενία της προσοχής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, όπως εύστοχα εξηγεί ο Norbert Bolz , στο βιβλίο του «Το @λφαβητάρι των μέσων». Γι αυτό και όσο περισσότερο μας κατακλύζει η πλημμύρα των πληροφοριών,  τόσο πιο επιτακτική ανάγκη γίνεται μια νέα υπηρεσία που θα μπορούσε να λέγεται «υπηρεσία νοήματος». Δώσε νόημα, να πάρεις προσοχή!

Μια  «καλή ιστορία»  μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Σε ένα κόσμο που δεν σπανίζει η πληροφορία αλλά η προσοχή, αυτό σημαίνει πως η υπεραξία αυτής της καλής ιστορίας είναι οι λιγότερες πληροφορίες. Η σύγχυση δεν μπορεί να αρθεί με τη διάχυση περισσότερων πληροφοριών αλλά με ένα ευκρινέστερο νόημα μέσα από μια «καλή ιστορία».

Αυτό λοιπόν που χρειαζόμαστε είναι κάτι σαν την «κιβωτό του Νώε» ώστε να γλυτώνουμε τον κατακλυσμό των πληροφοριών οι οποίες από μόνες τους δεν μας βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων μας.  Αυτό μπορεί πάντα να το προσφέρει μια «καλή ιστορία» μέσα από την οποία φιλτράρονται και δομούνται οι πληροφορίες. Για να κάνουμε τις πληροφορίες έξυπνες και χρήσιμες χρειαζόμαστε designers του storytelling κι αυτή είναι μια τάση που διαγράφεται όλο και πιο ανοδικά  στο παγκόσμιο διαδίκτυο.

Όπως είχα την ευκαιρία να πω και στους συμμετέχοντες,  ο καθένας έχει μια ιστορία να αφηγηθεί και μπορεί να ξεκινήσει από αυτή. Όλα τα υπόλοιπα έπονται… σε αυτό το «λαμπρό πεδίο δόξης»,  για ευφάνταστους και ταλαντούχους storytellers…

Tips για το storytelling, στο παρακάτω video του James Wedmore με αγγλικούς υπότιτλους που βοηθούν στην εύκολη κατανόησή του.

Επίσης, εδώ το βίντεο από την καμπάνια “Scarecrow” που δημιούργησε η Edelman μαζί με την Creative Artists, για την Chipotle Mexican Grill η οποία είχε διάφορες εξαιρετικές τεχνολογικές εφαρμογές αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έπαυε πάνω απ’ όλα να είναι «μια καλή ιστορία».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.