Αναμέτρηση με τους δαίμονες της άγνοιας

Ριχτήκαμε… έτσι,  χωρίς κανένα δικό  μας έλεγχο. Βγήκαμε στο φως του ήλιου κι όλες οι ιστορίες μας κάτω από τον ουρανό των άστρων έχουν να κάνουν με  τα «πως» και τα «γιατί» αυτού που μας συνέβη.  Κυρίως για τα «πως». Τα «γιατί» είναι πιο δύσκολα. Επί παραδείγματι, γιατί να υπάρχω και να μην υπάρχει τίποτα πουθενά; Έλα μου ντε…

Γι’ αυτό και ο Σωκράτης διαμόρφωσε το πρότυπο του σοφού ανθρώπου μέσα σε συνθήκες άγνοιας. Πίνει το κώνειο και ησυχάζει από τα ακατάπαυστα επίμονα ερωτήματα της ύπαρξης στον κόσμο.

Η αναμέτρηση με τη λεγεώνα των δαιμόνων της άγνοιας είναι η πιο κοινή ανθρώπινη εμπειρία. Η έκβαση αυτής της αναμέτρησης είναι εσωτερική αλλά αντανακλάται στην ιστορία. Του ανθρώπου γενικά αλλά και την προσωπική του καθενός και της καθεμιάς.

Πλην ολιγάριθμων συγκριτικά εξαιρέσεων, οι μάχες αυτές,  στην πλειοψηφία τους,  είναι χαμένες γιατί στην πραγματικότητα δεν δόθηκαν καν.  Οι δαίμονες της άγνοιας νικάνε κατά κράτος. Το εξήγησε ο Δαρβίνος αυτό. Η άγνοια όπως είπε γεννά πιο συχνά την αυτοπεποίθηση από ό,τι η γνώση. Πολύ δε περισσότερο η γνώση της άγνοιας μέσα σε ένα όλο και πιο πολύπλοκο κόσμο όπου κάθε ηθική κρίση μοιάζει σχεδόν αδύνατη,  έτσι όπως αλληλοδιαπλέκονται το καλό με το κακό, το ωφέλιμο με το βλαβερό, το χρήσιμο με το άχρηστο, συνειδητό με το ασυνείδητο, το υγιές με το άρρωστο, το φυσικό με το ψηφιακό. 

Η ιστορία προχωράει με την αυτοπεποίθηση της άγνοιας. Αλλιώς θα ζούσαμε ευτυχισμένοι, «σιγανά και ταπεινά», «θα ‘χαμε τρεις δραχμές στη τσέπη και τρεις ο διπλανός, θα ‘ταν ο κόσμος μαγικός παράδεισος η πλάση». Ό,τι μας λείπει γεννάει τα παραμύθια. Υποφέρουμε από το σύνδρομο του πρίγκιπα και της σταχτοπούτας.

Η πραγματικότητα είναι πως οι υπερπλούσιοι ανταγωνίζονται ποιος θα κάνει πρώτος αποικίες στο διάστημα. Τα καταφέραμε τόσο «καλά» στη γη, την καταστρέψαμε και τώρα ψάχνουμε την έξοδο κινδύνου από έναν μολυσμένο πλανήτη, για να επεκτείνουμε τη μόλυνση της καταστροφής και εξωπλανητικά, αφού το Σύμπαν μας ανήκει μέσα στην αυτοπεποίθηση της άγνοιας. Τι,  όχι; Και ποιος θα μας σταματήσει; Έλα ντε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.