Η ελευθερία δεν είναι δωρεάν

Τι καίγεται στη Β. Εύβοια; Στην ουσία, ένας τρόπος ζωής. Με αυτάρκεια και ανθρώπινη ποιότητα που εξασφαλίζει η μικρή κλίμακα. Από τα κηπαριά, με συμβιωτικές δραστηριότητες με το δάσος (ρυτινοσυλλέκτες, ξυλοκόποι, μελισσοκόμοι, μικρές τουριστικές μονάδες, κλπ), με στέγαση που εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και ανθρώπινων σχέσεων μέσα στην καθημερινότητα, μακριά από τις βιομηχανίες μοναξιάς και  πόνου των μεγάλων αστικών κέντρων. Τόπος φιλοξενίας για πολλούς «δραπέτες» που απαρνήθηκαν την αστική παρακμή, μάζεψαν όσες δυνάμεις είχαν και δεν είχαν, αποφασίζοντας να κάνουν μια καινούργια αρχή για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Αυτός ο τρόπος ζωής είναι πλέον ανοιχτά εχθρός του Κράτους. Γι’ αυτό και αφέθηκε στην καταστροφή του. Το κράτος μετά το «μαζί τα φάγαμε», θα επινοήσει το «μαζί τα κάψαμε»,  εργαλειοποιώντας άλλη μια κρίση, την κλιματική, όπως έκανε και με τη δημοσιονομική, όπως έκανε με την προσφυγική, όπως έκανε με την πανδημία. Το Κράτος εργαλειοποιεί τις κρίσεις προκειμένου να ανακατανέμει στη διάρκεια κρίσεων πόρους υπέρ των ελίτ και σε βάρος των μεσαίων στρωμάτων,  εφόσον από τους φτωχούς δεν έχει πλέον να εισπράξει τίποτα παρά μόνον την απελπισία τους. Το Κράτος καλλιεργεί κάθε φορά την ενοχή για να «ξεπλυθεί» από τα εγκλήματα που διαπράττει ως εντολοδόχος των ελίτ.

Θα ξεχαστούν όλα και αυτή τη φορά; Μπορεί. Μπορεί και όχι όμως. Γιατί έχουν μαζευτεί πολλά και δεν φαίνεται η θεσμική βαλβίδα ασφαλείας για να εκτονωθεί ο δίκαια συσσωρευμένος θυμός.

Ωστόσο, μέσα στο μεγάλο κακό αρχίζουμε να παρατηρούμε τους κόκκους του καλού που πρέπει να κρατήσουμε γιατί θα τους χρειαστούμε. Νέοι  με ελάχιστα μέσα είναι στην πρώτη γραμμή για να δώσουν την άνιση μάχη με τις φλόγες, διακινδυνεύοντας τη σωματική ακεραιότητά τους ή και τη ζωή τους προκειμένου να υπερασπιστούν ό,τι αγαπούν.

Αν αυτούς τους κόκκους καταφέρουμε να τους μετασχηματίσουμε σε μια «κρίσιμη μάζα» αποφασισμένων ανθρώπων να υπερασπιστούν γη κι ελευθερία, το στοίχημα του ανθρώπινου πεπρωμένου θα συνεχίσει να παίζεται. Αλλιώς μια παγκόσμια κοινωνία – ζόμπι,  σε ένα δυστοπικό περιβάλλον,  θα υπηρετεί, χωρίς εναλλακτική, δαιμονικές ελίτ.

Το σενάριο αρέσει σε αυτούς που το υλοποιούν.

Οι υπόλοιποι έχουμε κάθε λόγο να το κάψουμε, συνειδητοποιώντας πως ποτέ και πουθενά,  η ελευθερία δεν ήταν και δεν είναι δωρεάν. Πάντα ήρωες την εξαγοράζουν για λογαριασμό των παιδιών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.