Η «μεγάλη εικόνα»

Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις και βάλε. Συνοψίζει σε ένα «τυχαίο» περιστατικό όλη τη «μεγάλη εικόνα» για την κατάσταση στον πλανήτη. Η συνηθισμένη μπουλντόζα απέναντι στο θηριώδες κοντέινερσιπ που έφραξε τη Διώρυγα του Σουέζ και δημιουργεί 10 δις δολάρια  ζημιές ημερησίως. To «Ever Given» δίνει πόνο στην παγκόσμια οικονομία, λες και έχει λίγα να αντιμετωπίσει.

Δεν ξέρω αν έχουμε μπει σε «twilight zone» πάντως όσο περισσότερος λόγος γίνεται για σταθερότητα τόσο περισσότερο αρχίζουν να μοιάζουν όλα με «κινούμενη άμμο». Η σταθερότητα είναι μια ωραία ιδέα. Αλλά οι ιδέες δεν αλλάζουν παρά μόνο ιδέες. Το κάτι παραπάνω απαιτεί πράξεις και στην πράξη οι πάντες δρουν αποσταθεροποιητικά. Δεν υπάρχουν «τυχαία» περιστατικά. Απλώς εκδηλώνεται εξωτερικά αυτό που δεν συνειδητοποιήθηκε εσωτερικά ως αναγκαιότητα.

Ο γιγαντισμός δεν είναι η λύση, είναι ΤΟ πρόβλημα. Γι αυτό και χρειαζόμαστε μια επαναφορά των πραγμάτων στο μέτρο, αναγκαιότητα όμως που προσκρούει στο δόγμα της συνεχούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.  «Ήλιος ούκ αν υπερβήσεται μέτρα» έλεγε ο Ηράκλειτος αλλά ποιος να του δώσει σημασία στον καιρό της παγκόσμιας επικυριαρχίας του «παν μέτρο άχρηστο»

Συνεπώς το πως θα επιλυθεί αυτή η αντίφαση είναι μόνον ζήτημα χρόνου. Και ασφαλώς η λύση δεν θα αρέσει σε κανέναν αλλά η ιστορία είναι η κρίση της ιστορίας κι έρχεται καταπάνω μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.