Σύντηξη!

Χαζεύαμε τα «μανιτάρια» νομίζοντας πως η διάσπαση του ατόμου δεν μας αφορά προσωπικά, πως είμαστε δήθεν σε κάποια «ζώνη ασφάλειας». Έτσι ζήσαμε τη μεταπολεμική ατομική εποχή. Τώρα συνειδητοποιούμε πως όλη η ενέργεια που χρειαστήκαμε για να φτάσουμε ως εδώ,  προήλθε από την διάσπαση όλων μας, ως ατόμων. Κινούμαστε με την ατομική ενέργεια που εκλύεται από τη σχάση μας. Το φως έξω και η σκιά μας μέσα.

Τα ψηλά βουνά έχουν βαθιές χαράδρες έλεγε ο Νίτσε και είχε δίκιο. Σε πιάνει ίλιγγος από το ύψος του Εγώ να βλέπεις την ασυνείδητη άβυσσο κάτω από τα πόδια σου. Όταν μάλιστα, όπως επίσης έχει πει αυτός ο τρελός φιλόσοφος, καθώς κοιτάζεις την άβυσσο σε κοιτάζει κι αυτή.

Τέτοια είναι η στιγμή. Δεν κοιτάζουμε μόνο εμείς την άβυσσο, μας κοιτάζει κι αυτή. Αλλά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. «Μετανοείτε!» φωνάζουν από τα βάθη των αιώνων οι προφήτες. «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» λέει σε αντίστοιχο τόνο η σύγχρονη  πολιτική επικοινωνία. Γενικότητες με τις οποίες άλλοι ταυτίζονται κι άλλοι λατρεύουν να μισούν. Ο διχασμός είναι στο DNA μας και εκδηλώνεται πάραυτα καθώς οι απαιτήσεις για ενέργεια (απλής επιβίωσης πλέον) γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

Τα καλά νέα τώρα είναι πως οι προοπτικές για την επίτευξη της βιώσιμης παραγωγής ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Οπότε η διάσπαση θα ανήκει στο παρελθόν πλέον. Η τεχνολογία πυρηνικής σύντηξης είναι στην ουσία η απόπειρα αναπαραγωγής των διαδικασιών που συμβαίνουν στον ήλιο και στα άλλα άστρα. Άφθονη και καθαρή ενέργεια. Μια αληθινή επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αρκεί, να φτιάξουμε έναν ήλιο μέσα σε ένα κουτί, όπως έχει ειπωθεί. Κι έναν ήλιο μέσα μας, θα πρόσθετα. Άλλωστε τι είμαστε; Σκεπτόμενη αστερόσκονη.

Μπαίνουμε στην εποχή του υδρογόνου ή του υδροχόου, όπως κι αν το πεις είναι το ίδιο. Αυτό που ζούμε είναι οι μάχες οπισθοφυλακής που δίνει το παλιό που πεθαίνει μέσα στη σήψη και την παρακμή, προσπαθώντας να κυριαρχήσει βίαια και απάνθρωπα πάνω στο καινούργιο που ανατέλλει. Κι αν είναι τόσο ορατό στο «κεφάλι», σκέψου τι γίνεται στην «ουρά». Κανιβαλισμός κανονικός. Ωστόσο ποτέ και τίποτε δεν καθυστέρησε το νέο. Το παλιό πάντα ηττάται, ακόμη και για όλους του λάθος λόγους.  Η απάντηση της ιστορίας, είναι αυθορμήτως αναπόφευκτη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.