Viva la Vida!

fwto_arena_3.2Είναι αληθινά παράδοξο το πώς και που μπορείς να συναντήσεις αξιοσημείωτους ανθρώπους. Όπως ας πούμε παραμονή Πρωτοχρονιάς σε ένα ρεβεγιόν που έχει εξελιχθεί σε αχαλίνωτη αρσενική χαρτοπαιξία.

Το κύριο Άγγελο τον γνώρισα πάνω στο «τραπέζι», ξεκινώντας μια συζήτηση για το αν η ζωή μοιάζει με μια παρτίδα πόκερ, για το αν τα χρόνια που ζούμε δεν είναι άλλο παρά η συμμετοχή μας στο «Μεγάλο Παιχνίδι», όπως επίσης και τι θα πρέπει να προσδοκούμε να πάρουμε μαζί μας, όταν θα έρθει η ώρα να σηκωθούμε από το «τραπέζι». Μετά από κάμποση ώρα συζήτησης, γυρίζει και μου λέει:

«Τη φιλοσοφία που ακολούθησα και με έκανε ευτυχισμένο την αποκαλώ “η φιλοσοφία Viva La Vida”, εκ του γνωστού “ Viva Las Vegas”, ασφαλώς». Γελάσαμε και οι δυο.

Ήταν ένας ευδιάθετος « εβδομηντάρης plus», με συμπαθητικά χαρακτηριστικά, με την τραγιάσκα του όλο το βράδυ καθώς παραπονιόταν πως κρύωνε λίγο το κεφάλι του. Είχε καλούς τρόπους κι έντονο βλέμμα μέσα από τα μεγάλα γυαλιά που φορούσε. Μου αφηγήθηκε εν τάχει πως πέρασε όλη του τη ζωή στη θάλασσα, μέσα στη χλιδή και τον πλούτο, σαν «καμαρότος» σε υπερπολυτελή κρουαζιερόπλοια, μέχρι να βρει εκείνη τη χάρη στη ζωή που του επέτρεψε να ζει πια στο βουνό την ελευθερία του, μαζί με τη «βασίλισσά του», όπως μου είπε χαρακτηριστικά.

Χαθήκαμε για λίγο καθώς απορροφήθηκα στη συνέχεια της βραδιάς με την παρέα μου. Κάποια στιγμή επέστρεψα στο «τραπέζι» αλλά δεν τον είδα. Υπέθεσα πως μπορεί να έφυγε. Ωστόσο, ενώ έπαιζα 21 προβληματιζόμενος αν πρέπει να τραβήξω φύλλο από το 16, νιώθω να με πλησιάζει κι ακουμπώντας το χέρι του στην πλάτη μου, με ρωτάει:

« Μου είπες πως γράφεις;»

« Μάλιστα» κάνω εγώ, βγάζοντας και μια «ξινίλα» καθώς διασπούσε την προσοχή μου σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

«Ωραία» απαντά εκείνος με ευγένεια. «Αν σου δοθεί η ευκαιρία γράψε σε παρακαλώ κάτι για τη φιλοσοφία Viva La Vida. Είναι κάτι που το χρωστάω στη γυναίκα μου…». Δεν καλοκατάλαβα αλλά δεν ζήτησα εκείνη τη στιγμή διευκρινήσεις. Βγάζει από την τσέπη και μου δίνει μια από αυτές τις ασπρόμαυρες κάρτες με στιγμιότυπα από ελληνικές ταινίες του ‘60, η οποία έχει πάνω μια χαρακτηριστική σκηνή από «Τα Παιδιά του Πειραιά». Τη γυρίζω ανάποδα και είναι εξαιρετικά πυκνογραμμένη, με μικρά γράμματα που μαρτυρούν γυναικείο γραφικό χαρακτήρα αλλά δεν υπάρχει υπογραφή.

Απαντώ «θα το κάνω», χαιρετιόμαστε , ακουμπάω ανάποδα την κάρτα δίπλα μου και το μάτι μου διατρέχει διαγώνια το κείμενο. Έχει τη μορφή λίστας και κάτι γράφει για «χρυσούς κανόνες». Το μάτι μου στέκεται: «ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο12: Μην έχεις άγχος για λάθος πράγματα, όταν η τύχη είναι με το μέρος σου.».

Αμέσως πήρα φύλλο. Καλύτερα δεν γινόταν!

Το λιγότερο λοιπόν που οφείλω να κάνω σύμφωνα με την υπόσχεση που έδωσα στον κύριο Άγγελο, είναι να αντιγράψω και να παρουσιάσω – σε παγκόσμια πρώτη ανάγνωση, παρακαλώ! – τη φιλοσοφία Viva La Vida, σε 22 Χρυσούς Κανόνες και με φωτό τη Μελίνα.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο1: Άσχετα με κέρδη ή ζημιές της συγκυρίας, αν θες να είσαι νικητής πρέπει πρώτα να γίνεις σημαντικός Παίκτης.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο2: Σημαντικό Παίκτη, σε κάνουν οι σημαντικοί Παίκτες. Μην χάνεις το χρόνο σου με τους ασήμαντους.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο3: Κανένας σημαντικός Παίκτης δεν θα σε κάνει σημαντικό Παίκτη, εκτός αν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς προκειμένου να προχωρήσει στο Παιχνίδι.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο4: Κανένας σημαντικός Παίκτης δεν είναι πιο σημαντικός από δύο σημαντικούς Παίκτες. Η συμμαχία με τρεις σημαντικούς Παίκτες είναι η ιδανική στρατηγική καθώς σχηματίζει την «Τετράς». Αργά ή γρήγορα θα προκύψει εσωτερικό ρήγμα που θα σου δώσει χώρο και χρόνο για την ανάπτυξη της στρατηγικής σου. «Εν τούτω νίκα!» που λέγαμε παλιά.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο5: Λέγε διαρκώς τη σωστή προσευχή για σένα.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο6: Ψάξε να τη βρεις πολύ προσεκτικά.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο7: Κάνε τις σωστές ερωτήσεις.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο8: Αγνόησε όλους τους κανόνες προκειμένου να βρεις μια απάντηση και μόνο όταν την έχεις, σιγουρέψου πως επιβεβαιώνει κάποιον από τους κανόνες.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο9: Κάνε το ανοιχτό μυαλό υπηρέτη της Αφθονίας και την ανοιχτή καρδιά υπηρέτρια της Αγάπης.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο10: Αποδέξου το παράδοξο και δόξασέ το!

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο11: Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, Βασιλιά σε κάνει μόνο μια Βασίλισσα.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο12: Μην έχεις άγχος για λάθος πράγματα, όταν η τύχη είναι με το μέρος σου.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο13: Αυθεντικότητα προσδίδει μόνον η διεκδίκηση αυτού που μοιάζει ανέφικτο.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο14: Κανείς δεν συμπαθεί να βλέπει την άβυσσο κατάφατσα.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο15: Παίξε με την ψυχή σου, απλά πρόσεξε μην τη χάσεις.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο16: Ένας χαμένος γύρος, ποτέ δεν κρίνει το Παιχνίδι. Φρόντισε όμως να υπάρχει επόμενος.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο17: Η αξία της νίκης σου είναι ευθέως ανάλογη της σημαντικότητας των Παικτών που νίκησες.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο18: Ενίοτε, για να τα κάνεις όλα σωστά, πρέπει να τα κάνεις όλα πουτάνα.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο19 : Ο αγώνας είναι αρσενικός, αλλά η νίκη θηλυκή.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο20: Δύναμη της απλότητας είναι η δύναμη της αλήθειας.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο21: Τα πάντα έχουν διπλή σημασία αλλά νικητής αναδεικνύεται πάντα ένας.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Νο22: Παίξε με τη χάρη ενός παιδιού στην αγκαλιά της μάνας του και την έξαψη μιας τίγρης στην αγκαλιά της φύσης.

Viva La Vida, σύντροφοι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.