Συστημική αποτυχία και βία

Στη χώρα υπάρχει οργή. Όπως υπάρχει παντού, σε όλη την Ευρώπη. Οι αφορμές του ξεσπάσματός της μπορεί να διαφέρουν κατά περίπτωση αλλά η βασική αιτία είναι η ίδια: Η συστημική αποτυχία. Είναι αυτή που επιδρά καταστροφικά πάνω στις ζωές, ειδικά των νέων ανθρώπων και είναι αναμενόμενο να ξεχύνονται στους δρόμους… πάνθηρες. Συνεπώς, το να μετακυλύεται η ευθύνη σε παιδιά που δεν έχουν κλείσει τα 17, τα 18 ή τα 20 για τη συστημική αποτυχία, είναι υποκρισία και αλαζονεία μαζί.
Το «νόμος κι ανομία» είναι ο κόσμος που πεθαίνει, είναι η ανικανότητα για πραγματική καινοτομία και για κάτι περισσότερο από μια ανεπαρκή ανάπτυξη που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.
Το ερώτημα είναι αν εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε μιας κοινωνία που είναι ικανή να αυτοθεσμίζεται, όπως λέει ο Καστοριάδης, συνεπώς να θέτει υπό αμφισβήτηση τους ήδη δεδομένους θεσμούς της, την ήδη κατεστημένη παράστασή της για τον κόσμο. Μ’ άλλα λόγια, μια κοινωνία που, αν και ζει υπό νόμους και ξέρει ότι δεν μπορεί να ζήσει δίχως νόμο, δεν υποδουλώνεται στους ίδιους της τους νόμους. Κοινωνία στην οποία το ερώτημα: «ποιός είναι ο δίκαιος νόμος;» παραμένει ανοικτό ως το μόνο πραγματικό ανάχωμα στη βία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.